El passat dia 26 de maig els alumnes de segon d’ESO de l’institut Doctor Puigvert de Barcelona va anar a la platja per fer un mostreig de la sorra.
Aquesta és l’activitat central del Projecte Globalitzat Microplàstics. L’entitat que ens fa la comanda és “Observadors del mar” dins de “Ciència Ciutadana”
Aquest projecte tracta d’analitzar i tenir consciència de la quantitat de plàstic que tenim a les nostres platges.
A classe hem vist una presentació dels Microplàstics on explica un breu resum de: - La Ciència Ciutadana: Es basa en qualsevol persona que disposa de coneixements, eines i recursos que poden contribuir a la ciència. No només els científics poden fer ciència, una persona normal si entén els coneixements i les eines també ho pot ser.
La programació de les sessions: treballarem 4 setmanes:
- Presentació de la Cristina Puig i recerca d’informació
- Mostreig a la platja Bogatell.
- Separació i anàlisis de mostres.
- Pujada de resultats a la plataforma Web d’observadors del mar i anàlisi de resultats.
- Recerca de solucions.
A les nou del matí vam agafar el metro per anar a la platja Bogatell, on ens esperava la tècnica del Museu Marítim de Barcelona, la Cristina Puig. La Cristina ens va explicar com fariem el mostreig, tot i que ja ho haviem treballat abans a classe amb la nostra professora.
El que vam fer era senzill, vam anar a la riba de la platja i el primer grup és el que va començar A1, després vam fer deu passes grans per fer el 10 metres de distància i es va situar el segon grup. Cada grup (A1, … A10) va fer un quadrat de 50x50 cm entre la sorra mullada i la seca, i com la vam agafar? doncs no la podem agafar com volíem, sinó que havia una forma especial, l'agafarem de costat a costat i així tota l'estona fins acabar d'agafar tota la sorra que hi havia al quadrat de 50 cm, òbviament la sorra que agafaven la posaven dins del tupper de 2 litres. Quan vam acabar tancarem el tupper que haviem rotulat abans amb el nostre grup i el nostre nom i ens n'anavem amb els altres grups que havien acabat. Els grup 1 i al 10 els van demanar que busquen la localització i ho vam fer amb el mòvil.
Van venir dues reporteres del canal betevé i ens van gravar mentre fèiem l'activitat, també van entrevistar a alguns alumnes i a la Cristina Puig.
Després de fer tot això, ens vam posar en rotllana i vam esmorzar.
Després de menjar, ens van deixar una estona de temps lliure, uns quants és van posar a jugar a futbol, uns altres és van estirar en la sorra i altres van entrar al aigua però només els peus.
Més tard, ens van avisar que ja era hora d'anar cap a l'institut, aixi que tots vam anar cap on havíem deixat les motxilles i les sabates, vam agafar-ho tot i ens vam anar camí al metro, vam fer tot el recorregut fins l'estació de metro i vam tornar fent el mateix que quan vam anar però al contrari, vam agafar la línia 1 groga des de Llacuna i vam fer transvordament a la línia vermella fins a Torres i Bages, ens vam baixar i directament vam caminar cap a l'institut.
Segons l’Elena, la professora de 2n F de l’institut Dr.Puigvert: “jo crec que la part mès important i que més informació ens pot aportar sobre la platja i la seva situació és l’anàlisi de la sorra perquè es on realment podem trobar el problema. Crec que aquest projecte pot aportar molt als estudiants i alumnes i pot apropar la ciència als nens/adolescents...Coneixent el problema podem trobar una solució i així poder gaudir d’una platja neta, de peixos sense plàstic en el seu interior, poder eliminar el plàstic de les nostres platges que al final, és l’objectiu del projecte. Tenim el costum de donar només protagonisme als plàstics més grans perquè són els que més imponen, però no donem cap importància als microplàstics que són igual o més perillosos que els macroplàstics, per exemple, els peixos es mengen els microplàstics i després nosaltres ens mengem els peixos. En resum, hauríem de donar molta més importancia i preocupació als petits plàstics.”
“Jo crec que totes les persones haurien de ayudar mes al planeta pero al que están fen es enbrutar el planet in matant els animals que habiten en l'aigua i per això tienen que ayudar al medi ambient i algunes persones s'adonen de que estan fent al planeta per que estan en brutan el planen i nosaltres també tenim que ayudar a les persones a que utilitzin el plàstic i les joguines dels nens petits sio alutitsan el poden donar a unes altres persones perquè al utilitzen i així no embrutar al planeta amb el plàstic”
Per la seva banda el Ricard comenta “trobo que la sortida va ser interesant i ajuda a conscienciar als alumnes sobre la problemàtica que generen el micro plàstics a les platges i els organismes del mar.També penso que els alumnes s'ho van passar bé i que un dia extra de sortida hagués estat millor.”
Als alumnes ens ha agradat molt aquesta sortida i la recomanem a altres escoles.
Alumnat de 2n d'eso de l'INS Dr Puigvert
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada