dimarts, 23 de gener del 2018


INICIEM EL PROJECTE OBSERVADORS A LA PLATJA

Hola som el Grup 1 (l’Alexia, el Guzmán, l’Alejandro) i el Grup 2: (la Martina, la Noa i el Jordi), del grup de sisè de primària de l’escola Salesians Rocafort de Barcelona i us volem resumir una mica com vam començar el projecte d’observadors a la platja.

Abans de fer la sortida:

En primer lloc el Xavi i la Lorena (els nostres mestres) ens van fer una formació sobre el projecte:
Amb un power point ens van explicar en que consistia el projecte i també  ens van ensenyar el material necessari per fer el mostreig i ens van explicar com fer-ho.
El segon que es va fer va ser una reunió amb els pares en la que es va explicar el projecte (en que consistia).
I per últim ens van dir els grups de tres amb els quals treballaríem durant tot el projecte.

Primer mostreig

El dia 29 de Novembre vam fer la primera sortida, vam agafar tot el  material necessari i vam agafar un autobús per arribar a la Barceloneta per agafar els primers mostrejos amb les bosses (A,B,C). Un cop a la platja vam agafar les coordenades per mostrejar sempre el mateix tram de platja, un cop agafada la sorra vam tornar a l’escola.

Primer anàlisi a l’aula:

Uns dies després vam analitzar les tres bosses de sorra a la recerca dels micro i macroplàstics (ho vam fer en dues sessions).
Vam col·locar els microplàstics en un recipient de vidre i els macro plàstics en un altre. Classificant-los entre les bosses (A,B,C). Els vam pesar i vam fer unes fotografies.

Valoració sortida:

Quan vam arribar allà no estàvem gaire orientats, ja que era el primer mostreig que fèiem. Va anar bé ja que ens va sortir millor del que ens pensàvem.

Valoració anàlisi:

Quan vam fer l’anàlisi estàvem una mica confosos però quan ja ens vam acostumar vam trobar micro i mesoplàstics. En sí, l’anàlisi va anar bé, però vam trigar un parell de dies ja que havíem agafat molta sorra i tenim 27 parcel·les, a part que al ser la primera vegada ens anaven entrant dubtes sobre si realment eren plàstics o no el que havíem extret.

Ens va agradar la primera sortida a la platja?

Ens va agradar molt la experiència, ja que ens agrada el fet treballar en un projecte que s’utilitza real i científicament.

Què hem tret del primer mostreig?

Hem trobat una gran diferencia entre les bosses (A i C) ja que a la bossa. Hi havia més microplàstics que mesoplàstics, en canvi a la bossa C la situació va ser inversa. Estem segurs que a la propera sortida i anàlisi a l’aula, anirem més àgils, i ens sortiran menys dubtes tècnics. També us volem explicar que hem començat el quadern de camp i ens sembla molt interessant totes les activitats que ens proposen. El dia 19 DE GENER realitzem una segona sortida i ens visitarà la Cristina Puig durant el mostreig a la platja de la Barceloneta. Seguirem informant!

Us deixem l'enllaç al twitter de l'escola  on podreu veure vídeos dels nostres inicis en el projecte:
















1 comentari:

  1. Hola nois i noies,

    Molt bona feina. He vist que comenteu que heu tingut certs problemes per saber distingir què és plàstic i que no. He estat mirant les imatges que heu penjat al Dirve de les fotos de les parcel·les. En algunes he vist que hi heu posat coses que no són plàstic, com per exemple una llengueta d'una llauna que és metàl·lica.

    Us volia comentar una cosa. Com que cal que la recerca sigui molt rigurosa perquè els resultat tinguin valor científic us heu de fixar molt bé en els materials. Us dono uns petits consells:

    1r. separar en un paper secant o de cuina tots les materials que no siguin sorra.
    2n. separar els plàstics de la resta. si no ho teniu molt clar si és plàstic o no podeu agafar un recipient amb aigua i mirar si el material flota o no. En el cas que no floti ho podeu acabar de comprovar mirant-lo a la lupa binocular. d'aquesta manera podreu tenir més rigor en la vostra feina.
    3r. tingueu en compte que no hi hagi sorra en els materials a l'hora de pesar, ja que ens donaria un error en el pes.

    Per altra banda, no us oblideu de penjar les imatges del total de les parcel·les A i B a la plataforma d'Observadors del mar.

    Poc a poc us aneu convertint en cinetífics.

    Espero les vostres noves aportacions. Recordeu que també poseu compartir al bloc notícies o altres webs que trobeu vinculades al tema. I també altres feines o reflexions que feu.

    Cristina Puig

    ResponElimina