dijous, 9 de novembre del 2017

El nostre primer dia fent ciència ciutadana

Aquest any des de l'Institut Escola de Gavà Mar ens hem afegit al projecte dels observadors de la platja. Els projecte serà l'eix vertebrador de tot el que fem a l'aula durant l'any.

El primer que hem fet ha estat reconèixer les parts de la platja, mesurar-les i fer-ne un dibuix. A partir d'aquí ja hem començat a situar línia de marea alta i línia de tempesta.


Els alumnes no han tingut problema per distingir-la gràcies a la gran quantitat de restes naturals o residus artificials que la delimitaven. Estava a uns 14 metres de l’aigua i també es podia diferenciar pel canvi de color i textura que hi havia a un costat i un altre de la línia. 
Mesurant línia tempesta Joana Irene


Entre les restes naturals han vist petxines petites (de 0,5 a 4 cm), musclos petits (1 cm), pedres, algun os de sèpia sencer o trencat, branques, un tronc ple d’algues i el que ens ha cridat més l’atenció: ous de diferents organismes. IMG_1623_opt

L’Arnau o el Lucas Petri han descobert ous de ratjada . Fins a 3 n’hem trobat. Eren més aviat rectangulars, d’uns 4 cm de llarg i amb 4  braços que sortien de les cantonades. Estaven bastant secs i es podia veure alguna cosa fosca al mirar-lo a contrallum. No n’hem fet cap dissecció.

L’Eric ha descobert una boleta negra,  molt petita, d’1 cm de diàmetre com a màxim, completament rodona i amb aspecte de plàstic. Era molt perfecte i ens ha fet dubtar del seu origen ja que del seu extrem superior hi sortia un ganxo. Finalment la Blanca i algú més ha parlat que possiblement fossin ous de calamar. Accidentalment, ja al laboratori s’ha trencat i hem pogut observar una sèpia minúscula de 0,5 cm de longitud. S’hi podien distingir els ulls, els petits tentacles encara per acabar de formar i el cap.
IMG_1619Ous de sèpia



Un dia fantàstic per començar a sentir-nos de veritat, científics del programa observadors de la platja.

1 comentari:

  1. Bon dia nois i noies,

    Moltes felicitats per la feina que heu fet. Esteu començant a descobrir un món fantàstic només observant la platja i tot el que s'hi troba. Ara intenteu esbrinar com han arribat a la línia de marea totes les petites i grans coses que aneu trobant.

    I sobretot, expliqueu-nos totes les vostres investigacions i les conclusions a les que arribeu.

    Molta sort i endavant!!

    Critina Puig
    Museu Marítim de Barcelona

    ResponElimina