dimarts, 20 de desembre del 2016

L'ESCOLA HEURA HEM PARTICIPAT EN EL PROJECTE PLÀSTIC 0

A continuació us presentem un resum del que hem treballat:

Busquem informació sobre la platja de la Barceloneta
El dia 2 de Novembre vam començar a treballar el projecte Plàstic 0. Hem conegut una mica més la nostra platja i la seva història.
Primer de tot, vam buscar informació sobre la platja de la Barceloneta: situació, longitud, amplada, superfície, els serveis que ofereix, transports per arribar-hi... La nostra platja té lavabos públics, dutxes i papereres entre d’altres serveis.
Un cop fet això, vam treballar l’evolució de la ciutat de Barcelona i el litoral al llarg de la història des de l’Edat Mitjana.







Com es formen les platges
Vam fer un treball en l’àrea de Castellà on vam veure un vídeo que explicava com es formaven les platges.
Les platges es formen gràcies als rius, que són els que aporten la sorra, sediments de quars i feldspat que vénen de les roques que es fragmenten gràcies a la pluja, la calor, el fred i els canvis químics. Després, el riu arriba al mar i el corrent i les onades fan que s’estengui fins formar molts quilòmetres de platja.

Simulacre
A la classe d’educació física, abans d’anar a fer el mostreig, vam fer un “simulacre”  com si estiguéssim a la platja. Ens vam posar  amb la nostra parella i, amb guix, vam mesurar i dibuixar els quadrats, però ho vam haver de fer a escala. En fer l’activitat, ens vam fer alguns embolics però al final els vam resoldre.

.










Macroplàstics i microplàstics
Hi ha diferents plàstics: els micro, els macro i els nano.
Els macro són els més grans, els que fan més de cinc mil·límetres, els micro són més petits, mesuren menys de cinc mil·límetres i els nano són els més petits, quasi no es veuen.

Els macroplàstics  i els microplàstics contaminen el planeta i afecten la cadena tròfica, o sigui, que els peixos se’ls mengen, aleshores un peix mes gran es menja el peix petit i també el plàstic inclòs. Llavors els pescadors  pesquen aquests peixos i els humans  ens els mengem. Encara no s’ha detectat que els plàstics puguin arribar a ser perjudicials, però els plàstics no formen part del cos.
D’on surten? Doncs de les fibres de la roba i dels objectes que llencen els humans a l’aigua i a la sorra.
Conclusió: hem de tenir consciència d’utilitzar el mínim plàstic possible i de no llençar-lo mai, només al contenidor adient.






El mostreig
Abans d'anar a la platja vam mirar atentament el protocol que calia seguir en la següent presentació:






















Vam anar a la platja de la Barceloneta a agafar mostres de sorra per mirar els Micro/macro plàstics i  vam seguir aquest procediment: ens vam  distribuir per parelles a la sorra (separades per 5 m cadascuna),vam marcar la zona de mostreig (50 x 50 cm.), vam agafar amb guants la superfície de la sorra del lloc on ens tocava a cadascú i la vam ficar dins d’una bossa amb tancament zip marcada amb el número i lletra de la parcel·la corresponent.
Aquestes mostres les vam dur a l’escola.








Anàlisi de les papereres
Després d’agafar les mostres de la sorra, ens vam ajuntar en grups de 6  persones i vam anar a mirar les papereres. Amb quatre cordills vam enganxar-los formant nou quadrats, observàvem cada quadrat i miràvem si els usuaris de la platja reciclaven bé els envasos i el rebuig. La veritat és que no ho havien fet gaire bé... Llavors vam omplir una fitxa on vam recollir les dades de l’observació.





Anàlisi de les mostres
Un cop a l’escola, primer vam abocar les mostres en unes garrafes amb aigua per veure els micro i macroplàstics que suraven. Els havíem de recollir amb un colador i col·locar-los en un paper secant. Per trobar més mostres, vam llençar l’aigua i abocar la sorra en una safata on, amb unes pinces, vam continuar buscant.
Després, les vam haver de classificar en un full quadriculat segons si eren micro o macroplàstics. Seguidament,s’havia de fer una foto del full. Un cop fet això, havíem de pesar-los en una balança d’alta precisió i apuntar el pes en una graella.
Cada parella va repetir l’operació amb 4 mostres de sorra.
Després vam enviar les dades i les fotos al blog dels científics Observadors del mar.












Valoració sobre el projecte Plástic 0
Què hem aportat?
Hem aportat mostres de sorres en les quals hem buscat i seleccionat els micro i macroplàstics.
Les dades extretes de les mostres seran importants per a la investigació.
Creus que és important aquest projecte per a la sostenibilitat del planeta?
Sí, per explicar a la gent com està de contaminat el planeta i també perquè el 72% dels oceans estan contaminats.
T’ha agradat participar-hi?
Sí!!
Quins problemes ens hem trobat?
Algunes vegades no sabíem del cert si allò que trobàvem era plàstic o no.

Què hem après?





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada