divendres, 21 d’octubre del 2016

La Barceloneta diu: "Plàstic 0"

Una cinquantena de nens i nenes de les escoles Alexandre Galí i Mediterrània del Barri de la Barceloneta donen el tret de sortida a la participació en el programa Ciència Ciutadana als Barris, impulsat pel Institut de Cultura de Barcelona i que promou la implicació ciutadana en els projectes científics que ha tingut lloc a les instal·lacions de l’ICM-CSIC.
A nivell de barri, aquesta iniciativa està sota el paraigua de Barceloneta Proa a la Mar, i es coordina a través del Centre Cívic. Des del Museu Marítim de Barcelona s’ha elaborat el programa educatiu que permet als centres d’ensenyament treballar de forma transversal l’estudi de la presència de microplàstics a la platja de la Barceloneta.

Durant l’acte els alumnes han escoltat l’experiència del científic Luis Francisco Ruiz, del CEAB-CSIC de Blanes, qui estudia la problemàtica dels microplàstics a la Mediterrània.  Amb les seves explicacions ha transmès als nens i nenes participants la importància dels mostrejos que faran a la platja de la Barceloneta. Els alumnes també li han fet moltes preguntes: Com afecten els microplàstics als organismes marins? Quina és la quantitat de microplàstics a les platges de Barcelona? Com arriben els microplàstics al mar? Totes aquestes qüestions les hauran de resoldre a través de la recerca científica a la platja i el treball que puguin fer a l’aula.

Posteriorment el grup s’ha desplaçat a la platja del Somorrostro. Un cop allà, dos representants de cada centre educatiu han llegit un extracte de la Declaració de Lanzarote sobre els microplàstics. En finalitzar l’acte tots els alumnes van tancar l’acte al crit: LA BARCELONETA DIU: “PLÀSTIC 0”

Extracte de la Declaració de Lanzarote

  • El plàstic participa en gairebé tots els aspectes de la nostra vida quotidiana. Es versàtil, lleuger i barat, però també descartable i persistent.
  • S'han trobat plàstics a l'atmosfera, als sòls, a l'aigua dolça, als mars, als oceans, i a les regions polars i es va començar a conèixer els greus impactes a nivell d'organismes i d'ecosistema.
  • Els microplàstics, aquells que son inferiors a mig centímetre, també s'han trobat a gairebé tots els mars i platges del Planeta, incloent els llocs mes remots i llunyans.
  • És imprescindible que tots els sectors de la societat col·laborin a escala local i global, per millorar el coneixement i passar a l'acció

Al conèixer aquesta iniciativa, la Ciutat de Barcelona i concretament el barri de la Barceloneta, se suma al Projecte Plàstic 0


  • Nosaltres nois i noies, alumnes i professors de les escoles del barri i de la Ciutat col·laborarem amb els científics en la posada a punt d'un mètode per la quantificació de microplàstics a les platges.
  • Ens unirem a altres sectors de la societat per al mostreig col·lectiu de  microplàstics a la platja de la Barceloneta
  • Compartirem els resultats i processos amb altres ciutadans i científics a traves de la plataforma Observadors del Mar
  • Amb la nostra experiència, proposarem a la societat possibles accions per a reduir el plàstic i el seu impacte a les nostres platges i mars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada